• Prof.Dr. Fazıl APAYDIN
  • Telefon: +90 537 441 24 33
  • Adres: Cumhuriyet Bulvarı No: 127, Kültür Mah. Alsancak, 35220 Konak-İzmir, Türkiye
  • Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı / Yüz Plastik Cerrahisi (Avrupa Boardu)

Genel bilgiler:

Burun yüzün ortasında yer alan ve yüzün en dikkat çeken yapısıdır. Cilt, kaslar ve yağ dokusunun kapladığı kemik ve kıkırdak bir çatıdan oluşmaktadır. Burun şekli bu çatıya yapılan müdaheleler ile değiştirilebilmektedir.   Burun şeklinden memnun olmayan ve rinoplasti adı verilen bu burun şekil değiştirme ameliyatını yaptırmayı düşünen kişilerin rinoplasti ameliyatı ile ilgili gerçekleri önceden öğrenerek karar vermeleri çok önemlidir. Burada yer alan bilgiler her hasta için geçerli olmayıp, sadece sizi aydınlatmak ve cerrahinin detayları hakkında kendinizi daha güvenli hissetmeniz için verilmiştir. Bu bilgileri okurken size önemsiz veya ilgisiz gibi görülen soruları not alarak ­ilgili hekiminize sormaktan çekinmeyiniz. Ameliyat hakkında tam olarak bilgilenmeniz ve aklınıza takılan soruların tam olarak yanıtlanması, başarılı bir iletişim ve mutlu sona ulaşmak için çok önemlidir.RinoplastiBurun yüzün ortasında yer alan ve yüzün en dikkat çeken yapısıdır. Cilt, kaslar ve yağ dokusunun kapladığı kemik ve kıkırdak bir çatıdan oluşmaktadır. Burun şekli bu çatıya yapılan müdaheleler ile değiştirilebilmektedir.   Burun şeklinden memnun olmayan ve rinoplasti adı verilen bu burun şekil değiştirme ameliyatını yaptırmayı düşünen kişilerin rinoplasti ameliyatı ile ilgili gerçekleri önceden öğrenerek karar vermeleri çok önemlidir. Burada yer alan bilgiler her hasta için geçerli olmayıp, sadece sizi aydınlatmak ve cerrahinin detayları hakkında kendinizi daha güvenli hissetmeniz için verilmiştir. Bu bilgileri okurken size önemsiz veya ilgisiz gibi görülen soruları not alarak ­ilgili hekiminize sormaktan çekinmeyiniz. Ameliyat hakkında tam olarak bilgilenmeniz ve aklınıza takılan soruların tam olarak yanıtlanması, başarılı bir iletişim ve mutlu sona ulaşmak için çok önemlidir.

Zor bir ameliyat mıdır?

Rinoplasti cerrahisi çok özellikli ve çok teknik bir yüz plastik cerrahisi şeklidir. Yüz estetik girişimleri arasında en zoru olarak kabul edilmektedir. Bunun temel nedeni her insanın kendine özgü bir yüz ve burun yapısının olması, cerrahında her hastada duruma göre bir ameliyat planı yapması gereğidir. Yüksek başarı hasta uyumu ile beraber gelmektedir.

Hangi yaşlarda yapılabilir?

Genellikle genç yaş gruplarında daha sık uygulanmaktadır. Buna karşın 50’li ve 60’lı yaşlardaki hastalarda da iyi sonuçlar elde edilebilmektedir. Ancak ameliyat olan kişinin aldığı kararın daha sağlıklı kabul edilebilmesi için kanuni reşit olma yaşı olan 18’den sonra yapılması daha uygundur.

Rinoplastide amaç nedir?

Günümüzdeki estetik anlayışı yirmi ve otuz sene önceki estetik anlayışından çok daha farklıdır. Burun estetik ameliyatı, fizik görünüşünüzü değiştirerek kendinize olan güveninizi arttırabilir. Bu ameliyatta temel hedef, olanak oranında doğal görünümlü ve yüzünüze uyumlu bir burun meydana getirmektir. Ameliyatın amacı yüzünüzün görüntüsünde bir iyileşme yaratmaktır, mutlak bir mükemmellik yaratmak değil. Mükemmele yakın sonuçlar elde etmek için tüm çaba gösterilecektir, fakat tam mükemmellik beklentisi gerçek dışıdır. Cerrah bir doktordur, bir sihirbaz değildir. Başarının derecesi sadece cerrahın becerisi ve deneyimine bağlı olmayıp, aynı zamanda hastanın yaşı, sağlık durumu,  cilt yapısı, kemik yapısı, dokudaki yara iyileşme gücü, sigara kullanımı ve kendi özel anatomisine de bağlıdır.

Ameliyat sırasında ciltte iz kalır mı?

Normal koşullarda uygulanan cerrahi tekniğe bağlı olarak dışardan belli olan önemli bir yara izi kalmamaktadır. Son yıllarda burun içi ve dışındaki sorunları daha etkin bir şekilde giderebilmek için “açık teknik rinoplasti” yöntemi sık uygulama alanına girmiştir.  Bu yöntemde burun delikleri arasında kalan cilt köprüsü üzerine ters “V” şeklinde küçük bir kesi yapılır.  Bu kesi çok ince bir dikişle kapatılır ve ameliyattan sonraki uzun dönemde sadece yakından ve alttan bakıldığında bir kolay seçilemeyen bir çizgi şeklinde farkedilebilir. Nadiren hastanın çok büyük burun delikleri varsa veya bunları küçültmek gerekirse de burun tabanından cilt çıkarması gerekebilir. Böyle bir dudumda da burun tabanının kanat kısmında kısa ve zor seçilen bir yara izi olabilir. Ancak her iki işlemin de pratik uygulamada sağladığı yararlar göz önüne alındığında hastalar açısından önemli bir sorun olmadığı belirtilmektedir.

Burunda şekil değişikliği kişiyi nasıl etkileyebilir?  

Görüntüde ortaya çıkacak gelişme psikolojik olarak faydalı olabilir ve hemen herzaman kendine güvende artma ve bir memnunluk hali yaratır. Bununla beraber hastalar tüm aile üyelerinden, arkadaşlarından veya tanıdıklarından cerrahi sonrası aynı yorumları ve aynı onayı görmeyi beklememelidir, çünkü bu kişiler sizin bu ameliyatı hangi nedenle ve motivasyon ile yaptırdığınızı bilmeyebilir. Sizin ve hekiminizin sonuçtan memnun olmaları daha önemlidir.

Rinoplasti ameliyatı yüzün özellikleri iyice analiz edilmeden yapılmamalıdır. Ameliyattan önceki tartışmalarda arzu ettiğiniz değişikliklerin en iyi ve nasıl gerçekleştirileceği konusunda açıklamalar yapılacak ve herzaman burnun yüzün diğer yapılarıyla uyum sağlaması gereği hatırlatılacaktır. Yüz analizi sonrası gerek görüldüğü kanaatine varılmışsa, örneğin profilinizi daha iyi bir hale getirmek için çene yapınızda bir değişiklik yapılması tavsiye edilebilir. Buradaki amaç ameliyattan sonra daha iyi görünmenizi sağlamaktır.

Riskli bir ameliyat mıdır?

Tüm cerrahi müdaleler bir risk taşımaktadır. Rinoplasti cerrahisinde bu risk faktörleri çok küçüktür. Ameliyat uygulanan hastaların büyük bir bölümünde ameliyat sonrası iyileşme herhangi bir komplikasyon olmadan bitmektedir. Çok ender olarak ameliyat sonrası burun kanaması, iyileşmede gecikme, burun sırtında küçük düzensizlikler ve burunda hafif asimetriler izlenebilir,  çünkü bu faktörlerin hepsi cerrahın kontrolunda değildir. Bununla beraber bu tür komplikasyonların nadir olduğunu bilmek önemlidir. Böyle sorunlarla karşılaşıldığında ikinci bir rötuş ameliyatı genellikle 6-12 ay beklendikten sonra sonucu daha iyi yapmak için gerekebilir. Genellikle küçük rötuş ameliyatları hastaneye yatmayı gerektirmez ve birçok durumda günü birlik cerrahi şeklinde yapılabilir.

Bayan hastaların ameliyat tarihini planlarken adet döneminde stres unsurunu azaltmak için ameliyatın yapılmasından kaçınılmalıdır. Ameliyattan önceki 15 gün içinde hekiminizden habersiz hiçbir ilaç  kullanmayınız. Özellikle en başta Aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlar, A ve E-vitamininden u)zak durulmalıdır. Sigara kullanımı ameliyatınızın başarısını azaltıcı bir etki yapabildiğinden kesilmesinde yarar vardır. Ayrıca herhangi bir enfeksiyon halinde (özellikle nezle halinde)  operasyon gerçekleştirilemez.

Burun estetik ameliyatı için iyi bir aday mısınız?

Rinoplasti ameliyatında iyi sonuçlar genellikle iyi adaylarda ortaya çıkar. İyi bir adayın aşağıdaki özellikleri olmalıdır:

  • Burnundaki hoşlanmadığı kısımları bilerek burnunun nasıl olması gerektiği konusunda net fikri olma,
  • Rinoplastinin kişisel ve mesleki yaşamında dramatik değişiklikler yaratmayacağını anlama,
  • Ani karar vermeme,
  • Rinoplasti ameliyatını başkası istediği için değil, kendisi istediği için yaptırma,
  • Aile bireylerinin ve yakın arkadaşlarının onay ve desteğini alma,
  • Cerrahi sonucunun burunun anatomisi ile sınırlı olduğunu anlama,
  • Başkasının yüzüne uyan burunun kendi yüzüne uymayabileceğini farketme,
  • Sağlıklı bir vücut ve cilde sahip olma,
  • Ameliyatın bir süre için fiziksel ve sosyal kısıtlamalar yaratacağını ve belli bir maliyeti olacağını bilme.

Ameliyat burundan nefes almanızı etkiler mi?

Burun orta bölmesi (septum nasi) burun piramidini yerinde tutan en önemli destek yapılardan biridir. Bu bölmede geçirilmiş bir travma veya ırsi nedenlere bağlı belirgin eğrilikler burun tıkanıklığının en sık nedenidir. Bunun dışında burun içi yan duvarından köken alan et büyümeleri (polip, konka hipertrofisi, v.b.) ve burun mukozasının hastalıkları da burunda tıkanıklık  yaratan diğer nedenlerdir. Ameliyat öncesinde tüm burun boşlukları detaylı bir şekilde muayene edilerek sonuç size anlatılacaktır. Burun estetik ameliyatı sırasında burun piramidi genellikle biraz daraltıldığından burun içindeki orta bölme eğrilikleri ve burun yan duvarında solunuma engel oluşturan sorunların da giderilmesi burunun solunum fonksiyonunun korunması açısından çok önem taşımaktadır.

Ameliyattan önce uyulması gerekenler nelerdir?

Cerrahiden 2 hafta önce:

  • Aspirin, ibuprufen veya E-vitamini içeren ilaçlardan uzak durunuz. Eczaneden veya doktordan bir ilaç alırsanız bu konuyu hatırlatmanız çok önemlidir. Birçok ağrı kesici ve soğuk algınlığı ilaçları bu maddeleri içermektedir. Vermidon, Novalgin gibi ağrı kesiciler gereğinde kullanılabilir.
  • Sigara, pipo ve puro gibi nikotin içeren tüm tütünlerden uzak durumuz. Nikotin sağlıklı kan dolaşımını ve sonuçta da başarılı bir ameliyat sonucunu etkileyebilir. Ayrıca eğer anestezi alımı sırasında sizi daha yüksek bir risk grubuna sokar.
  • C vitamini günde üç kez 1000 mg olarak alınabilir. Çünkü C vitamini yara iyileşmesine yardımcıdır.

Cerrahiden 1 hafta önce:

  • Laboratuvar, EKG , gerekirse akciğer filmi ve göz muayenesi yapılmalıdır. Bu testler ameliyattan once ya muayenehaneye getirilmeli veya fakslanmalıdır
  • EĞER HAMİLELİK OLASILIĞI VARSA AMELİYAT ERTELENİR..
  • Alkol almayı kesiniz.

Ameliyattan bir gün önce:

  • Eğer ameliyatın kesin zamanı ve yeri konusunda emin değilseniz lütfen 232-4631163 numaralı telefonu arayınız.
  • GECE YARISINDAN SONRA HİÇBİR ŞEY YİYİP İÇMEYİNİZ (SU VE SAKIZ DAHİL). EĞER AMELİYATINIZ ÖĞLEDEN SONRA İSE SABAH 07.00 GİBİ ERKEN BİR SAATTE YAPILAN HAFİF BİR KAHVALTININ ARKASINDAN AMELİYATA KADAR TAM ORUÇLU GİBİ DAVRANINIZ. EĞER BU KURALA UYULMAZSA AMELİYAT ERTELENEBİLİR. Eğer sürekli kullanılan tansiyon, şeker ilacı gibi ilaçlar varsa bunlar bir yudum su ile çok erken alınabilir.

Ameliyat günü:

  • Ameliyatin yapılacağı __________________ Hastanesi resepsiyonuna saat _____ ‘te gidiniz. Sizi odanıza yerleştireceklerdir.
  • Ameliyat sabahı duş alabilirsiniz. Ancak makyaj yapmayınız, saç spreyi veya jöle, oje kullanmayınız.
  • Baş üzerinden giyilen kıyafetlerden uzak durunuz. Eşortman veya pajama gibi rahat bir kıyafet giyiniz. Ameliyathaneye sizi alırken eğer genel anestezi yapılacaksa ayrıca bir kıyafet giydirilecektir.
  • Yüzük, kolye gibi takılar takmayınız ve yanınızda çok değerli eşyalar getirmeyiniz.
  • Eğer ağız içinde protezler varsa ve genel anestezi uygulanacaksa çıkartılmalıdır.

Cerrahi ile ilgili ilk basamaklar :

Sizinle yapılan konuşmadan sonra eğer ameliyat konusunda karara varılmışsa sizin yüz ve burnunuzla ilgili çeşitli pozisyonlarda fotoğraflarınız çekilecektir. Bu fotoğraflar ameliyatın dikkatlice planlanması ve daha sonraki gelişmelerin izlenmesi açısından çok önemlidir. Bu önemli fotoğrafların çekilmesi için bir onay formu imzalamanız gereklidir. Hiçbir burun diğerine benzemez ve hiçbir ameliyat diğeriyle aynı şekilde yapılamaz. Ameliyatınız sonrası ortaya çıkacak yeni burun şekli size özeldir ve başka bir kimsenin burnu ile aynı olması beklenmemelidir.

Hastaneye ameliyat için gelmeden önce bazı biyokimyasal tetkikler, gerektiğinde bazı filmler ve kalp elektrosu (EKG) çekilmesi istenecektir. Bu tetkiklerden sonra anestezi uzmanı tarafından muayene edilerek ameliyattan önce genel anestezi almanıza engel bir durum olup olmadığı incelenecektir.

Ameliyat resmi ve özel kurumlar tarafından karşılanır mı?

Rinoplasti ameliyatı kozmetik amaçla yapıldığı takdirde ameliyat masrafları Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve diğer özel sigorta şirketleri tarafından karşılanmamaktadır. Yani tüm ameliyat, malzeme, ilaç ve yatak masrafları hasta tarafından karşılanmaktadır.

Ameliyat sonrası dönem de nelere dikkat edilmelidir?

  • Söylenmedikçe sümkürmeyiniz. Gerektiği taktirde burnunuzu nazikçe kağıt mendil ile siliniz.
  • Akıntı varsa kesilene kadar burun altındaki tamponu değiştiriniz.
  • Burun alçısı yerinde 5-10 gün kadar kalacaktır ve bizim tarafımızdan çıkarılacaktır. Bu alçıyla oynamayınız ve onu kuru tutunuz.
  • Çiğneme eforu gerektiren veya uzun çiğnemeyi gerektiren gıdalardan kaçınınız. Günlük diyetinizde 1 ay süreyle hafif bir tuz kısıtlaması yapmak gereklidir.
  • Normalden daha fazla istirahat ediniz. Atletik aktivite veya cinsel ilişki gibi eforlardan 15 gün süreyle kaçınınız.
  • Dişlerinizi sadece yumuşak bir diş fırçasıyla kibarca fırçalayınız. Burnu normal halinde tutmak için hiçbir zaman ellemeyiniz.
  • 10-14 gün boyunca aşırı veya uzun konuşmalardan kaçınınız.
  • Alçıyı ıslatmadan yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Duş yerine sadece vücudunuzu içeren banyolar yapabilirsiniz.
  • Bir hafta boyunca gülme gibi aşırı yüz hareketlerinden kaçınınız.
  • Size yardım edecek kimse yoksa saçlarınızı bir hafta süreyle yıkamayınız. Burun üzerindeki alçıyı ıslatmayınız.
  • Bir hafta boyunca önden veya arkadan iliklenen kıyafetler giyininiz. Baş üzerinden geçirilen süeter, tişört ve dik yakalı kazaklardan uzak durunuz.
  • Güneş veya güneş banyolarından 6 hafta süre ile mutlaka uzak durunuz. Isı burnunuzda şişmeye yol açabilir.
  • Bir ay süre ile yüzmeyiniz. Çünkü yüzme sırasında yaralanmalar sık olarak ortaya çıkabilir.
  • Sargıların alınmasından sonra burun, gözler ve üst dudakta biraz şişlik ve renk değişikliği olması sizi üzmesin. Bu doğal bir seyir olup genellikle 2-3 hafta içinde kaybolmaktadır. Şişlik 2-3 hafta içinde büyük oranda kaybolmakla birlikte tam olarak kalkması en azından bir yılı alacaktır.
  • Sadece doktorunuz tarafından yazılan ilaçları alınız.
  • En az 4 hafta boyunca burun köprüsü üzerine oturan numaralı veya güneş gözlükleri takmayınız. Daha sonra size burun üzerine baskı uygulamadan nasıl gözlük takılacağı gösterilecektir.
  • Ameliyattan 2-3 gün sonra kontak lensler takılabilir.
  • Doktorunuz burun üzerindeki sargı veya alçıyı çıkardıktan sonra burun derisi nazik bir şekilde hafif bir sabun veya vazelinli cilt bakım losyonları ile temizlenebilir. Lütfen bu temizlik sırasında yumuşak ve dikkatli davranınız. Sargılar çıkarıldıktan sonra makyaj yapılabilir. Renk değişikliğini saklamak için çeşitli makyaj malzemeleri kullanabilir.
  • Riske girmeyiniz. Kafanıza takılan herhangi bir şey olduğunda bunun önemli olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi arayınız.
  • Başınızı 2 veya daha fazla yastıkla yükselttiğinizde daha rahat uyuduğunuzu farkedeceksiniz. Bu durum, burnunuzdaki ameliyata bağlı şişkinliği azaltır.