• Prof.Dr. Fazıl APAYDIN
  • Telefon: +90 537 441 24 33
  • Adres: Cumhuriyet Bulvarı No: 127, Kültür Mah. Alsancak, 35220 Konak-İzmir, Türkiye
  • Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı / Yüz Plastik Cerrahisi (Avrupa Boardu)

Tanım

Alın germe, alın bölgesinde yaşlanma sonucu ortaya çıkan kırışıklıkları veya herhangi bir nedenle gelişmiş düşük kaş görünümünü gidermek amacıyla yapılan ameliyatın adıdır. Kaş kaldırma ameliyatı olarak da bilinmektedir.

Genel Bilgiler

Alın, şakaklar ve kaş çevresindeki deri ve deri altı dokuların esnekliği yaşlanma ile giderek kaybolur. Alındaki yatay kırışıklıkların ve kaşlar arasındaki dikey kaş çatma çizgilerinin belirginleşmesi ile kaşların düşmesi, yaşlanmanın en erken belirtileri arasında yer alır. Gençken sadece istemli hareketler sonucu beliren alındaki ve göz çevresindeki çizgiler, yaşlanma ile birlikte kalıcı kırışıklıklar halini alır. Bunlar yüzümüze yorgun, kızgın ya da üzgün bir ifade verir. Alın germe (kaş kaldırma) ameliyatının amacı, alın bölgesindeki kırışıklıkları giderip aşağıya doğru sarkmış olan kaşları yukarı kaldırarak daha iyi bir estetik görünüm elde etmektir. Bu ameliyat, yüzle ilgili diğer gençleştirme ameliyatlarıyla birleştirilerek daha uyumlu ve etkili bir sonuç alınması sağlanabilir.

Alın germe ameliyatı, plastik cerrahlar tarafından yapılabildiği gibi, yüz estetik cerrahisi alanında ehil KBB uzmanlarınca da genel anestezi veya lokal anestezi ile yapılabilir. Uygulanacak anestezi şeklinin seçimi, doktorunuzla birlikte vereceğiniz karara bağlıdır. Ameliyat öncesinde bazı kan testleri, filmler ve elektrokardiyografi (EKG) istenebilir. Bu tetkikler, sağlık durumunuz ve ek hastalıklarınız ile birlikte, doktorunuz ve anestezi uzmanı tarafından değerlendirilerek genel anestezi almanıza engel bir durum olup olmadığı belirlenecektir. Genel anestezi hakkında anestezi uzmanı tarafından ayrıntılı bilgi verilecektir. Alın germe ameliyatlarında, hastanın yüz şekli, kemik yapısı, saç ve alın bölgesinin özellikleri birlikte değerlendirilerek hasta ve hekimin fikir birliği sonucunda daha iyi bir görünüm ve işlev sağlanmaya çalışılır. Hiçbir zaman mükemmel bir sonuç taahhüt edilmez. Hastaya ait fiziksel özellikler analiz edilerek mümkün olan en iyi sonuç elde edilmeye çalışılır.

Planlama

Sorununuzu doktorunuza ifade ettikten ve doktorunuz bu konuda sizi ayrıntılı şekilde bilgilendirdikten sonra ameliyatınızın planlamasına geçilir. Doktorunuz kendi gözlemleri ve tecrübeleri doğrultusunda, estetik ve/veya fonksiyonel açıdan yararlı olacağını düşündüğü ek ameliyatlar veya işlemler önerebilir.

Ameliyat öncesinde yüzünüzün değişik yönlerden fotoğrafları çekilecektir. Bu fotoğraflar gerek ameliyat öncesi ve ameliyat sırasındaki planlamalar, gerekse ameliyat sonrasında kayıt oluşturması açısından önemlidir.

Ameliyatta Yapılanlar

Alın germe ameliyatları sizin ve doktorunuzun tercihi doğrultusunda lokal anestezi veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Alın germe ameliyatları, farklı teknikler kullanılarak yapılabilir. Bu teknikler arasındaki temel fark, yapılan kesilerin yerleridir. Genellikle geleneksel açık yaklaşım veya endoskopik yaklaşım kullanılır. Ameliyatta temel olarak, alın bölgesindeki deriyi alttaki dokulardan ayırmak ve yukarıya doğru germek amaçlanır.

Ameliyat sahasını açmak için değişik yöntemler vardır. Kesiler genellikle saçlı deri içerisine veya saç çizgisinin ön tarafına (pre-trichial) yapılır. Doktorunuz kendi tecrübeleri ile birlikte, alın ve yüz anatominiz ve saç yapınızı değerlendirerek uygulanacak kesi biçimine karar verecektir. Yapılan kesilerden sonra alın bölgesindeki ve kaşların etrafındaki deri alttaki dokulardan ayrılır. Deri, gerginliği istenen şekilde ayarlanarak yukarıya doğru gerilir ve yeni yerine dikişler, vida veya tellerle sabitlenir. Fazlalık deri kısımları çıkarılır ve kesi yerleri kapatılır.

Endoskopik ameliyatlarda saçlı deri içerisine birkaç adet küçük kesi yapılır. Bu kesilerden yerleştirilen endoskop ve diğer cerrahi aletler, alın derisini alttaki dokulardan ayırmak için kullanılır. Endoskopik ameliyatlarda yapılan kesiler daha küçüktür; ancak ameliyat daha uzun sürebilir.

Alında çok derin kırışıklıkları olan hastalarda, kesiler kırışıklıkların üzerinden geçecek şekilde yapılabilir. Ameliyat, uygulanan tekniğe bağlı olarak bir – iki saat sürebilir.

Ameliyat sonrası beklenen görünüm

Ameliyat günü, bir baş sargısı ile geçirilir. Ameliyattan sonraki gün baş sargısı, bir elastik bandaj ile değiştirilir. Elastik bandaj, bir kaç gün boyunca sürekli kullanılır; sonraki 1 hafta ise sadece geceleri yatarken takılır.

Alın germe ameliyatı sonrası şişliklerin inmesi ve yara yerinin iyileşmesi için zaman gerekir. Birçok hasta, 1 hafta – 10 gün içerisinde işlerine dönebilmektedir. Ameliyat nedeniyle gelişen şişlik ve morluklar, bu süre sonunda sizin hissedebileceğiniz, ancak yakınınızdaki insanların fark edemeyeceği kadar azalmış olacaktır. Cerrahi sonrası 1. ayda, iyileşmenin belirgin bir hal alması ile yeni görünümünüz ortaya çıkmaya başlayacaktır.

Genellikle günü birlik cerrahi kapsamında değerlendirilen alın germe ameliyatları, hastanede kalmayı ve özel bakımı gerektirmez; ancak doktorunuz sizi bir gece hastanede gözlemlemek isteyebilir.

Ameliyattan önce uyulması gerekenler

  • Düzenli/düzensiz kullandığınız tüm ilaçları, daha önce bir ameliyat geçirip geçirmediğinizi, aileden gelen kalıtımsal bir hastalığınız olup olmadığını doktorunuza bildiriniz.
  • Aspirin, bebek aspirini, kumadin, ibuprofen, çeşitli ağrı kesiciler ve E-vitamini gibi ilaçların ameliyattan belirli bir süre önce kesilmesi gerekir. Kullanılmasında sakınca olmayan ağrı kesiciler, doktorunuz tarafından belirtilecektir.
  • Sigara, pipo ve puro gibi tütün ürünleri ile alkol, ameliyattan önce bırakılmalıdır. Bu maddeler, sağlıklı kan dolaşımını bozarak yara iyileşmesini ve ameliyat başarısını olumsuz etkiler; genel anestezi için sizi daha yüksek bir risk grubuna sokar.
  • C vitamininin yara iyileşmesine yardımcı etkileri bulunmaktadır, günde üç kez 1000 mg kullanılabilir.
  • Herhangi bir ilaca karşı alerjiniz varsa doktorunuzu mutlaka bilgilendirmeniz gerekir.
  • Gebelik haliniz veya gebe olma ihtimaliniz varsa doktorunuzu mutlaka bilgilendirmeniz gerekir.

Ameliyat günü

Ameliyattan önceki gece saat 24:00’ten sonra, su dâhil hiçbir şey yenilip içilmemelidir. Ameliyat saati öğleden sonra ise, doktorunuzun izin vermesi şartıyla sabah 06.00 gibi erken bir saatte hafif bir kahvaltı yapılabilir. Bu kurallara uyulmaması halinde ameliyat ertelenebilir.

Düzenli kullanılan tansiyon, şeker ilacı gibi ilaçlar bir yudum su ile sabah erken saatte alınabilir.

  • Ameliyat sabahı duş alınabilir. Ancak, makyaj yapılmamalı, saç spreyi, jöle veya oje kullanılmamalıdır.
  • Ameliyat günü kolay giyilebilir ve rahat kıyafetler ve mümkünse önden açılabilen gece pijamaları tercih edilmelidir. Ameliyathanede giyilmesi gereken kıyafetler, hastane tarafından temin edilecektir.
  • Yüzük, kolye, küpe gibi takılar takılmamalı, değerli eşyalar ameliyathaneye getirilmemelidir.
  • Kontakt lensler ve diş protezleri gibi gereçler ile vücut üzerindeki her türlü metal eşya, ameliyattan önce çıkartılmalıdır.

Ameliyat sonrası öneriler

1- Baş yüksekte ve mümkün olduğunca sırtüstü veya hafif yana doğru yatarak uyunmalı, yüzüstü yatılmamalıdır.

2- 1-2 saatte bir ve her seferinde 15-20 dakika süre ile alnınızın üzerine soğuk uygulaması yapmanız önerilir; bu uygulama, ameliyat sonrası şişlik, kızarıklık ve morlukların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır. Aralıklı soğuk uygulamasına 1 günden fazla devam edilmesi genellikle gereksizdir.

3- Ameliyat sonrasında alın bölgesinde ve saçlı deride ödem, şişme, asimetrik morluklar, kaşıntı ve gerginlik hissi görülebilir. Alın germe ameliyatı genellikle çok az ağrıya yol açar. Bu ağrı, basit ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilebilir. Ciddi ağrılar, istenmeyen sonuçların habercisi olabilir; bu durumda, beklemeden doktorunuzla görüşmeniz önerilir.

4- Doktorunuz, kullanacağınız ağrı kesici ilaçları (genellikle parasetamol, asetaminofen veya dipyrone içeren analjezikler tercih edilir) belirtecektir. Aspirin veya aspirin benzeri ağrı kesiciler ile kan sulandırıcı diğer ilaçlar, doktorunuz aksini söyleyinceye kadar kullanılmamalıdır.

5- Doktorunuzun önereceği antibiyotikli ve/veya yumuşatıcı pomadlar, günde 2 kez dikiş hattı üzerine sürülmelidir.

6- En az 3 hafta süre ile yoğun egzersiz ve spordan uzak durulmalıdır.

7- Ameliyattan sonra dikişlerin alınması yapılan ameliyata, kullanılan dikiş malzemesine, cildin iyileşme yeteneğine göre değişmektedir. Dikişlerin alınıp alınmayacağı, alınması gerekiyorsa hangi tarihte alınacağı, kullanılmışsa vidaların ne zaman çıkarılacağı, doktorunuz tarafından belirtilecektir.

Ameliyat Sonrası Gelişebilecek İstenmeyen Durumlar (Komplikasyonlar)

ALIN GERME, BİR AMELİYATTIR. Tüm tıbbi müdahaleler gibi bu ameliyatın da ölüm de dâhil olmak üzere riskleri mevcuttur. Alın germe ameliyatı sonrasında gelişebileceği tıbbi literatürde bildirilmiş olan bazı istenmeyen durumlar aşağıda sıralanmıştır. Normal bir ameliyat ve iyileşme sürecinde beklenmeyen, ameliyat öncesinde öngörülemeyen, ancak karşılaşılması olası bu durumlar, sizi korkutmak amacıyla değil, bilgilendirmek amacıyla sıralanmıştır. Bu şekilde, ameliyat sonrası karşılaşabileceğiniz riskler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız hedeflenmiştir. İstenmeyen bir durumla karşılaşılması halinde, doktorunuz sizi bilgilendirecek, uygun müdahalelerde bulunacak, gerekirse başka uzmanlara yönlendirecektir.

1. Yara ayrılması: Dikişler alındıktan sonra kesi çizgisinde karşılıklı gelen yara dudakları birbirinden ayrılabilir. Bu durumda, yara kenarlarının tekrar birleştirilmesi gerekir.

2. İltihap (enfeksiyon): Yara yerlerinde ve etrafında iltihap (enfeksiyon) gelişebilir. Her cerrahi uygulama, vücudun önemli bir savunma organı olan cilt bütünlüğünün bozulması demektir. Cilt bütünlüğü bozulan bölgenin ise mikrop kapma riski bulunmaktadır. Mikrop kapan yara nedeniyle abse oluşabilir; iltihap etraftaki dokulara, vücudun herhangi başka bir bölgesine veya tümüne yayılarak ölüme dahi yol açabilir. Enfeksiyon, yara bölgesinde aşırı kızarıklık, ağrıda ve hassasiyette artış, iltihaplı akıntı ile belirti verebilir. Gelişebilecek enfeksiyonlar, çoğu zaman uygun tedavi ile kontrol edilebilmektedir. Uzman bir hekim tarafından uygun bir ortamda yapılan alın germe ameliyatında enfeksiyon gelişme riski son derece düşüktür, ancak görülebilir. Enfeksiyonun önlenmesi için, uygun hijyenik ortamın ameliyattan sonra da hasta tarafından sağlanması ve yara temizliğine dikkat edilmesi gerekir.

3. Kanama: Her cerrahi müdahalede olduğu gibi alın germe ameliyatlarında da kanama ihtimali bulunmaktadır. Ameliyat öncesinde kanama ve pıhtılaşma ile ilgili testler yapılacaktır. Ancak çok ender görülebilen ve ameliyat öncesi yapılan rutin testlerle saptanamayan bazı kanama bozuklukları ameliyat sırasında veya sonrasında aşırı kanamaya neden olabilir. Bu riski azaltmak için doktorunuza kullanmakta olduğunuz veya yakın zamana kadar kullandığınız tüm ilaçları detaylı bir şekilde anlatmanız; geçmiş ameliyat veya travma tecrübelerinizden ve varsa ailenizde kanama bozukluğu bulunan bireylerden bahsetmeniz yararlı olacaktır.

4. Yara yerinde kan birikimi (hematom): Ameliyat sonrasında cilt altında kan toplanabilir (hematom). Hematom gelişmesi durumunda yaranın tekrar açılması ve içeride biriken kanın boşaltılması gerekebilir.

5. Asimetri: Alın bölgesinde genellikle önceden var olan bir asimetri daha belirgin hale gelebilir; daha önce bulunmayan asimetriler nadiren de olsa gelişebilir.

6. Yara izi (skar) ve bölgesel saç kaybı: Her türlü cerrahi müdahale sonrası, az veya çok, mutlaka bir iz kalır. Kesi yerlerinin saçlı deri içinde bırakılarak saklanması, cilt katlantılarından geçirilmesi, uygun dikiş materyallerinin seçilmesi ve uygun dikiş tekniğinin kullanılması gibi yöntemlerle, yaranın en az iz kalacak şekilde iyileşmesi sağlanmaya çalışılır. Ancak yine de normal bir yara iyileşmesi, gözle görülür bir iz bırakabilir. Keloid gelişminde olduğu gibi, bu  izin kalması bir doktor hatası değildir; cilt tipinizle ilgilidir. Saçlı derideki kesiler bu bölgedeki kıl köklerinin azalmasına bağlı olarak saç kaybına neden olabilir.

7. Anormal iyileşme dokusu (keloid) gelişimi: Bazi kisilerde deri yaralanmaları veya cerrahi bir işlem sonrasında yara derisinde pembe, kirmizi veya ten renkli, düzensiz yumru görünümünde sert, elastik kivamli bir anormal iyileşme dokusu gelişebilir. Bu dokuya keloid ismi verilir. Keloid gelişmesi durumunda, ilaç enjeksiyonları veya ek cerrahi işlemlerin uygulanması gerekebilir.

8. Ciltte renk değişiklikleri: Koyu renk cildi olan hastalarda, ameliyat yeri etrafındaki cilt rengi daha da koyulaşabilir (pigmentasyon). Bu koyulaşma, uzun süre varlığını koruyabilir, kalıcı olabilir. İnce derili, açık tenli, zayıf insanlarda da cilt renginde hafif değişiklikler görülebilir. Bazı hastalarda, cilt gerginliği nedeniyle hafif kepeklenme, kuruma gelişebilir.

9. Sinir Hasarı: Yüz kaslarının çalışmalarını sağlayan sinirlerin anatomik yerleşimleri bazı insanlarda farklılıklar gösterebilir. Alın germe ameliyatlarının %1’den azında, bu sinirlerin hasarlandığı bildirilmiştir. Sinirin etkilendiği bölgeye bağlı olarak değişmekle birlikte; alnı kırıştırmakta güçsüzlük, göz kapaklarında güçsüzlük ve kaşları çatmada zorluk oluşabilir. Bu hasarlar genellikle bir kaç ay içinde düzelebilir, ancak kalıcı da olabilir. Kalıcı hasar gelişmesi durumunda bir takım ameliyatlarla sinirin tamir edilmesi denenebilir.

10. Fazla deri katlantıları (Dog ear): Ameliyat sırasında gerildiği için fazlalık yaratan deri kısımları, genellikle kıvrıntılı bölgelerde hafif kabarıklıklara neden olabilir. Bu kabarıklıklar, zamanla hastaların çoğunda kaybolur ancak kaybolmadığı durumlarda basit cerrahi işlemler ile düzeltilebilirler.

11. Ciltte beslenme bozukluğu: Genellikle ek bir cerrahi işleme veya bir deri yaması eklemesine gerek kalmadan iyileşir; nadiren deri yaması yapılması gerekebilir.

12. Ağrı, uyuşma, karıncalaşma, deride his bozukluğu: Saçlı deri içerisinde ve kesi alanlarının arka bölgelerinde karıncalaşma, keçeleşme, histe azalma, uyuşma hissi gibi his bozuklukları nadir de olsa görülebilir. Bu bozukluklar genellikle geçicidir ve zaman içinde düzelir.

13. Ödem (Şişkinlik): Alın germe ameliyatı sonrasında gelişmesi beklenen ödem genellikle 1-2 hafta kadar sürer. Ödemin süresi her hastada farklılık gösterebilir. Uzun süren, inatçı şişlikler, genellikle altta yatan allerjik, hormonal veya dolaşımsal sorunlara bağlıdır.

14. İkinci bir ameliyat: Aşırı düzeltme, az düzeltme veya asimetriler nedeniyle ikinci bir ameliyat gerekebilir. Yukarıda belirtilen istenmeyen durumlarla karşılaşılması halinde de ek cerrahi işlemler ve ameliyatlar gerekebilir.

Estetik ameliyatların hemen hepsinde olduğu gibi, alın germe ameliyatından sonra da, bir takım düzeltici işlemler gerekebilir. Ameliyattan sonra bir komplikasyon veya düzeltilmesi gereken bir durumun ortaya çıkması halinde, düzeltici işlemler için genellikle 6-12 ay beklemek gerekmektedir.

Düzeltici müdahaleler için, doktorunuz sizden işlem ücreti talep etmeyecektir. Bununla birlikte doktorunuzun bağlı bulunduğu kurum, ameliyathane kullanım ücreti, yatak ücreti, ameliyatta kullanılan sarf malzemesi veya özel malzeme ücreti vb. başlıklar altındaki ücretleri sizden talep edebilir.

Aklınıza gelen bütün soruları lütfen çekinmeden doktorunuza sorunuz.