• Prof.Dr. Fazıl APAYDIN
  • Telefon: +90 537 441 24 33
  • Adres: Cumhuriyet Bulvarı No: 127, Kültür Mah. Alsancak, 35220 Konak-İzmir, Türkiye
  • Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı / Yüz Plastik Cerrahisi (Avrupa Boardu)

Tanım:

Yüz germe (facelift), yaşla birlikte oluşan ve yüz ve boynun yaşlı görünmesine yol açan anatomik değişikliklerin düzeltilmesi olarak tanımlanabilir.

Genel Bilgiler

Yaşlanma ile birlikte insan yüzünde gözle görülür değişiklikler de başlar. Güneş, yerçekimi, sosyal koşullar ve yaşlanmanın etkileri sonucu, yüz ve boyundaki cilt ve cilt altı dokular gevşer; zamanla derinleşen çizgiler ve kırışıklıklar oluşur. Yanaklardaki yağ dokuları aşağı doğru sarkar, yüzden boyna geçiş hattı belirsizleşir, çenenin keskin sınırları kaybolur. Boyunda ve çene altında dolgun bir görünüm ortaya çıkar. Yüz ve boyunda yaşlı, yorgun ve hatta bazen üzgün bir görüntü oluşabilir. Yüz germe ameliyatlarında amaç, daha genç ve sağlıklı bir yüz görünümü elde etmektir. Özellikle gelişmiş ülkelerde ortalama insan ömrünün uzaması ve refah seviyesinin artması, yüz germe ameliyatlarının en çok tercih edilen ve uygulanan estetik yüz ameliyatlarından biri olması sonucunu doğurmuştur. Yüz germe ameliyatları, yaşlanmayı durdurmaz, zamanı tersine çevirmez. Ancak, kendinizi daha genç hissetmenize, iç güveninizin artmasına ve hayata bakış açınızın gençleşmesine yardımcı olabilir.

Yüz germe ameliyatından önce, bu ameliyatın görünümünüzü ne şekilde değiştireceği, ameliyattan neler beklemeniz gerektiği, ameliyatın nasıl yapıldığı gibi konularda bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Cilt tipi, etnik yapı, cilt gerginliğinin derecesi, bireyin doku iyileşme hızı ve gücü, yüz kemiklerinin yapısı gibi faktörler, yapılan ameliyatı değişik derecelerde etkileyebilmektedir. Bu etkenler ameliyat öncesinde doktorunuz tarafından ayrıntılı şekilde değerlendirilmelidir.

Yüzün farklı bölgelerini düzeltmek için değişik gençleştirme teknikleri kullanılmaktadır. Hastanın yüzü ve boynunun anatomik özellikleri kadar kişisel istek ve beklentileri de bunda belirleyicidir. Örneğin, gerilmiş bir yüz ile az işlem uygulanmış boyun cildinin yaratacağı dengesiz görünümün önüne geçmek amacıyla boyundan yağ emme işlemi de (liposuction) ameliyata eklenebilir. Daha etkili sonuçlar almak için yüz germe ameliyatı ile birlikte burun estetiği, alt ve üst göz kapağı ameliyatları, alın germe ve kaş kaldırma gibi ameliyatlar yapılabilir.

Yüz germe ameliyatlarının tekniği 1970’lerden sonra çarpıcı bir şekilde değişmiştir. Önceleri kullanılan cilt germe teknikleri, ameliyat edildiği belli, fazlasıyla gerilmiş ve doğal olmayan bir görüntü oluşturmaktaydı. Günümüzde bu teknikler yerlerini, yüz derisinde belirgin bir gerginlik oluşturmadan, doğal bir gençleştirme sağlayan, uzun süreli ve tahmin edilebilir sonuçları olan modern yüz germe tekniklerine bırakmıştır.

Yüz germe ameliyatı, yüz estetik cerrahisi alanında ehil KBB uzmanlarınca yapılabildiği gibi, plastik cerrahlar tarafından da yapılabilmektedir. Yüz germe ameliyatları çoğunlukla genel anestezi altında yapılmaktadır. Ancak bazı hastalarda uyku haline benzer derin sedasyon anestezisi tercih edilebilir. Uygulanacak anestezi yönteminin seçimi, doktorunuzla birlikte vereceğiniz karara bağlıdır. Ameliyat öncesinde bazı kan testleri, filmler ve elektrokardiyografi (EKG) gibi tetkikler istenebilir. Bu tetkikler, sağlık durumunuz ve ek hastalıklarınız ile birlikte, doktorunuz ve anestezi uzmanı tarafından değerlendirilerek genel anestezi almanıza engel bir durum olup olmadığı belirlenecektir. Anestezi yöntemi hakkında anestezi uzmanı tarafından ayrıntılı bilgi verilecektir.

Yüz germe ameliyatı öncesinde yüzünüzün değişik yönlerden fotoğrafları çekilecektir. Bu fotoğraflar gerek ameliyat öncesi ve ameliyat sırasındaki planlamalar, gerekse ameliyat sonrasında kayıt oluşturması açısından önemlidir.

Yüz germe ameliyatlarında hastanın yüz şekli, cilt yapısı, yüz kemikleri ve çevre dokular değerlendirilerek, hasta ve hekimin fikir birliği sonucunda, daha iyi bir görünüm sağlanmaya çalışılır. Hiçbir zaman mükemmel bir yüz görünümü taahhüt edilmez. Hastaya ait fiziksel özellikler analiz edilerek mümkün olan en iyi sonuç elde edilmeye çalışılır.

Ameliyat Sahasını Açma (Kesi Çeşitleri)

Ameliyat sahasını açmak için değişik kesi çeşitleri vardır. Bu kesi biçimlerinden hangisinin uygulanacağı, doktorunuzun tercihi ile belirlenecektir. Erkekler ve kadınlarda kesi şekli farklıdır. Ancak cilt kesisi genellikle kulak etrafındaki doğal çizgilerden geçirilir ve saçlı deri içerisine saklanacak şekilde arkaya doğru uzatılır. Boyundaki fazla yağ dokuları alınacaksa liposuction kanülünün girişi için çene altına 5-10 mm uzunluğunda ayrı bir kesi yapılır. Bu kesiler, ameliyatın  sonunda uygun bir dikiş malzemesi ile kapatılır. Kesi hattının genellikle dışarıdan görülemeyecek şekilde iyileşmesi beklenir. Ancak bazı hastalarda iyileşme tamamlandıktan sonra iz kalabilir.

Ameliyatta Yapılanlar

Bu ameliyat esas olarak yüz iskeletini örten cilt ve cilt altı dokuların cerrahisidir. Düzgün ve dengeli bir yağ emme (liposuction) işlemi ile boyundaki yağ dokusu miktarı azaltılır. Daha genç bir yüz oluşturmak için ise, cilt kesisi yapıldıktan sonra belirli bir derinliğe kadar deri altına inilir. Bu seviye korunarak, deri ve deri altındaki dokular üstüne yapıştıkları tabakadan ayrılır. Kaldırılan deri altı dokular genç yaştaki pozisyonlarına tespit edilir. Sonrasında yüz derisi, yeni yerlerine tespit edilmiş olan yumuşak dokuların üzerine dikkatlice serilir; saç çizgisi hizaya getirilir; deri fazlalıkları alınır. Uygun tipte dikişler ve/veya teller kullanılarak kesi kapatılır. Bazı hastalarda, ameliyat sahasında kan birikimini engellemek amacıyla vakumlu drenler yerleştirilebilir. Ameliyatın sonunda, fazla baskılı olmayan bir yüz sargısı yapılır. Hasta ameliyat sonrası aynı gün veya ertesi gün hastaneden taburcu edilebilir. Ameliyat, yapılacak olan ameliyatın genişliğine göre değişmekle birlikte 2-6 saat sürebilir.

Ameliyat sonrası beklenen görünüm

Yapılan işleme göre değişmekle birlikte, yüzün üzeri sıklıkla bir sargı ile çevrilir. Genellikle ameliyattan sonraki ilk gün bu sargı, elastik bandajla değiştirilir. Elastik bandajı ne süreyle ve ne şekilde kullanacağınız doktorunuz tarafından anlatılacaktır. Eğer konulmuşsa, ilk birkaç gün içinde drenler alınır. Ameliyattan sonra yüzde ve gözlerin etrafında şişlik ve morluklar görülebilir. Yüz germe ameliyatı sonrası şişliklerin inmesi ve yara yerinin iyileşmesi için zaman gerekir. Hastanın kişisel özelliklerine ve yapılan müdahalenin boyutuna göre değişmekle birlikte birçok hasta 1-2 hafta içerisinde işlerine dönebilmektedir. Bu süre sonunda şişlik ve morluklar belirgin şekilde azalmış olacaktır. Cerrahi sonrası 1. ayda iyileşmenin belirgin bir hal alması ile yeni görünümünüz ortaya çıkmaya başlayacaktır; ancak, asıl sonuç için 6 ay kadar beklemeniz gerekebilir.

Ameliyattan önce uyulması gerekenler

• Düzenli/düzensiz kullandığınız tüm ilaçları, daha önce bir ameliyat geçirip geçirmediğinizi, aileden gelen kalıtımsal bir hastalığınız olup olmadığını doktorunuza bildiriniz.

• Aspirin, bebek aspirini, kumadin, ibuprofen, çeşitli ağrı kesiciler ve E-vitamini gibi ilaçların ameliyattan belirli bir süre önce kesilmesi gerekir. Kullanılmasında sakınca olmayan ağrı kesiciler, doktorunuz tarafından belirtilecektir.

• Sigara, pipo ve puro gibi tütün ürünleri ile alkol, ameliyattan önce bırakılmalıdır. Bu maddeler, sağlıklı kan dolaşımını bozarak yara iyileşmesini ve ameliyat başarısını olumsuz etkiler; genel anestezi için sizi daha yüksek bir risk grubuna sokar.

• C vitamininin yara iyileşmesine yardımcı etkileri bulunmaktadır, günde üç kez 1000 mg kullanılabilir.

• Herhangi bir ilaca karşı alerjiniz varsa doktorunuzu mutlaka bilgilendirmeniz gerekir.

• Gebelik haliniz veya gebe olma ihtimaliniz varsa doktorunuzu mutlaka bilgilendirmeniz gerekir.

Ameliyat günü

Ameliyattan önceki gece saat 24:00’ten sonra, su dâhil hiçbir şey yenilip içilmemelidir. Ameliyat saati öğleden sonra ise, doktorunuzun izin vermesi şartıyla sabah 06.00 gibi erken bir saatte hafif bir kahvaltı yapılabilir. Bu kurallara uyulmaması halinde ameliyat ertelenebilir.

Düzenli kullanılan tansiyon, şeker ilacı gibi ilaçlar bir yudum su ile sabah erken saatte alınabilir.

• Ameliyat sabahı duş alınabilir. Ancak, makyaj yapılmamalı, saç spreyi, jöle veya oje kullanılmamalıdır.

• Ameliyat günü kolay giyilebilir ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Ameliyathanede giyilmesi gereken kıyafetler, hastane tarafından temin edilecektir.

• Yüzük, kolye, küpe gibi takılar takılmamalı, değerli eşyalar ameliyathaneye getirilmemelidir.

• Kontakt lensler ve diş protezleri gibi gereçler ile vücut üzerindeki her türlü metal eşya, ameliyattan önce çıkartılmalıdır.

Ameliyat sonrası öneriler

1- Baş yüksekte ve mümkün olduğunca sırtüstü veya hafif yana doğru yatarak uyunmalı, yüzüstü yatılmamalıdır. Yatarken başın altına 2 veya daha fazla yastık konulması, yüzdeki basıncı ve şişkinliği azaltacak, daha rahat uyumaya yardımcı olacaktır.

2- Yüz germe ameliyatı sonrası oluşacak ağrılar genellikle basit ağrı kesicilerle kontrol edilebilir. Ciddi ağrılar, istenmeyen sonuçların habercisi olabilir; bu durumda, beklemeden doktorunuzla görüşmeniz önerilir.

3- 1-2 saatte bir ve her seferinde 15-20 dakika süre ile yanaklar üzerine soğuk uygulama yapılması önerilir; bu uygulama, ameliyat sonrası şişlik, kızarıklık ve morlukların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır. Soğuk uygulamasına 1 günden fazla devam edilmesi genellikle gereksizdir. Şişlik ve morluklar 1-2 hafta içinde azalmakta, 2-3 hafta içinde büyük oranda kaybolmaktadır. Ancak şişliklerin tam olarak kaybolması için en azından birkaç ay beklemek gerekir.

4- Sadece doktorunuz tarafından yazılan ilaçlar kullanılmalıdır. Doktorunuz, kullanacağınız ağrı kesici ilaçları (genellikle parasetamol, asetaminofen veya dipyrone içeren analjezikler tercih edilir) belirtecektir. Aspirin veya aspirin benzeri ağrı kesiciler ile kan sulandırıcı diğer ilaçlar, doktorunuz aksini söyleyinceye kadar kullanılmamalıdır.

5- Yüz sargısı, doktorunuz tarafından çıkarılacaktır. Elastik bandajların ne şekilde kullanılacağı ise size anlatılacaktır.

6- Doktorunuzun uygun göreceği zamana kadar dikiş hatlarının ıslatılmaması, kuru tutulması gerekir. Bu bölgelere su gelmeyecek şekilde duş ve banyo yapabilir, yine dikiş hatlarını ıslatmayacak şekilde saçlarınızı bir yakınınızın yardımıyla veya kuaförünüzde arkaya doğru yıkatabilirsiniz.

7- Doktorunuzun onayını almak kaydı ile, yüz sargısı çıkarıldıktan sonra yüz derisi nazik bir şekilde hafif bir sabun veya vazelinli cilt bakım losyonları ile temizlenebilir. Bu temizlik sırasında yumuşak davranılmalı, dikkatli olunmalıdır. En az 2 hafta süreyle makyaj yapılmamalıdır. Makyaj konusunda doktorunuzun önerilerini almanız faydalı olacaktır.

8- Doktorunuzun önereceği antibiyotikli ve/veya yumuşatıcı pomadlar, günde 2 kez dikiş hatları üzerine sürülmelidir.

9- Kontakt lensler, ameliyattan 2-3 gün sonra kullanılmaya başlanabilir.

10- Bir hafta boyunca gülmek, kahkaha atmak gibi dikiş hattını gerecek yüz hareketlerinden, 10-14 gün süre ile aşırı veya uzun konuşmalardan kaçınılmalıdır.

11- Zor çiğnenen veya uzun süre çiğnemeyi gerektiren gıdalardan kaçınılması gerekir. Günlük diyette 1 ay süreyle hafif bir tuz kısıtlaması yapmak faydalı olacaktır.

12- Güneşten veya güneş banyolarından en az 6 hafta süre ile uzak durulması, güneşe çıkıldığında bir şapka ile yüzün korunması gerekir. Isı yüzünüzde şişmeye yol açabilir; güneşin etkisi ile cilt reaksiyonları gelişebilir.

13- En az 3 hafta süre ile yoğun egzersiz ve spordan, 1 ay süre ile yüzmeden uzak durulmalıdır.

14- Bir hafta boyunca önden veya arkadan iliklenen kıyafetler giyilmeli, baş üzerinden geçirilen dar giysiler, tişört veya dik yakalı kazaklardan uzak durulmalıdır.

15- Ameliyattan sonra dikişlerin alınması yapılan ameliyata, kullanılan dikiş malzemesine, cildin iyileşme yeteneğine göre değişmektedir. Dikişlerin alınıp alınmayacağı, alınması gerekiyorsa hangi tarihte alınacağı, doktorunuz tarafından belirtilecektir.

Ameliyat Sonrası Gelişebilecek İstenmeyen Durumlar (Komplikasyonlar)

YÜZ GERME, BİR AMELİYATTIR. Tüm tıbbi müdahaleler gibi bu ameliyatın da ölüm de dâhil olmak üzere riskleri mevcuttur. Yüz germe ameliyatı sonrasında gelişebileceği tıbbi literatürde bildirilmiş olan bazı istenmeyen durumlar aşağıda sıralanmıştır. Normal bir ameliyat ve iyileşme sürecinde beklenmeyen, ameliyat öncesinde öngörülemeyen, ancak karşılaşılması olası bu durumlar, sizi korkutmak amacıyla değil, bilgilendirmek amacıyla sıralanmıştır. Bu şekilde, ameliyat sonrası karşılaşabileceğiniz riskler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız hedeflenmiştir. İstenmeyen bir durumla karşılaşılması halinde, doktorunuz sizi bilgilendirecek, uygun müdahalelerde bulunacak, gerekirse başka uzmanlara yönlendirecektir.

1. Kanama: Her cerrahi müdahalede olduğu gibi yüz germe ameliyatlarında da kanama ihtimali bulunmaktadır. Nadir de olsa ameliyat esnasında veya sonrasında kanama ile karşılaşılabilir. Bu durum genelde hayati bir tehlike içermez ve basit müdahalelerle durdurulabilir ancak bazen ileri müdahaleler de gerektirebilir. Riski azaltmak için doktorunuza halen kullanmakta olduğunuz veya yakın zamana kadar kullandığınız tüm ilaçları detaylı bir şekilde anlatmanız, geçmiş ameliyat veya travma tecrübelerinizden bahsetmeniz yararlı olacaktır. Kanamaların sebebi ameliyat öncesi yapılan kanama-pıhtılaşma analizlerine rağmen hastanın öngörülemeyen damar yapısıyla veya pıhtılaşma sorunlarıyla ilgili olabilir. Çok ender görülebilen bazı kanama bozukluğu hastalıkları açısından mevcut olan aile hikayeniz var ise bunu mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir. Kanama riski:

a. Hipertansiyon hastalarında,

b. Aspirin veya benzeri kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda

c. Sigara içen ve alkol kullanan hastalarda,

d. Ameliyat sonrasındaki önerilere uymayan hastalarda daha fazladır.

2. Ödem (şişkinlik): Yüz germe ameliyatı sonrasında beklenen bir durum olan yüzde şişkinlik ve ödem genellikle 2-3 hafta kadar sürer. Ödem günler içierisinde giderek azalır ve her hastada farklı sürede kaybolur. Uzun süren ve inatçı şişliklerin nedeni genellikle altta yatan ve daha önce saptanamamış allerjik, hormonal veya dolaşımsal sorunlara bağlı olabilir.

3. Ameliyat sahasında kan birikimi (hematom): Ameliyat sonrasında genellikle dikiş hatlarına yakın yerlerde cilt altında kan birikmesidir. Nadiren oluşur ve ameliyat sonrasında bazı damarların tekrar kanamaya başlamasına bağlıdır. Cildinizde belirli bir bölgede sınırlı şişlik fark etmeniz halinde doktorunuza bildirmeniz gerekir. Hematomlar genellikle büyük boyutlara ulaşmazlar, ancak yine de müdahale gerektirirler. Doktorunuz oluşan şişliğin özelliğine, gelişme hızına, büyüklüğüne göre baskılı pansuman uygulayabilir; şişliği iğne yada başka aletlerle boşaltabilir; sıklıkla genel anestezi almayı gerektirmeyen ancak steril ortamda yapılması gereken küçük bir müdahale ile, veya çok ender olarak ameliyathanede anestezi altında, kanama kontrolünü yapmak ve yarayı tekrar açarak içeride biriken kanı boşaltmak isteyebilir.

4. İltihap (enfeksiyon): Yara yerlerinde ve etrafında iltihap (enfeksiyon) gelişebilir. Her cerrahi uygulama, vücudun önemli bir savunma organı olan cilt bütünlüğünün bozulması demektir. Cilt bütünlüğü bozulan bölgenin ise mikrop kapma riski bulunmaktadır. Mikrop kapan yara nedeniyle abse oluşabilir; iltihap etraftaki dokulara, vücudun herhangi başka bir bölgesine veya tümüne yayılarak ölüme dahi yol açabilir. Uzman bir hekim tarafından uygun bir ortamda yapılan yüz germe ameliyatında enfeksiyon gelişme riski son derece düşüktür. Steril ortamın ve antibiyotiklerin kullanımı sayesinde hemen hemen %1 den daha az görülen bir komplikasyondur. Genellikle yara etrafındaki saçlı deri bölgelerinde oluşur. Enfeksiyon, yara bölgesinde aşırı kızarıklık, ağrı, iltihaplı akıntı ile belirti verebilir. Hafif hassasiyet, ağrıda artış, pembe – kırmızı renk değişimi olarak başlar. Gelişebilecek enfeksiyonlar, çoğu zaman uygun tedavi ile kontrol edilebilmektedir. Enfeksiyonun önlenmesi için, uygun hijyenik ortamın ameliyattan sonra da hasta tarafından sağlanması ve yara temizliğine dikkat edilmesi gerekir.

5. Saç Kaybı: Şakak bölgesinde daha fazla olmakla birlikte kulak arkasında kalan bölgede de nadiren saç kaybı gelişebilir. Vakaların çoğunda bir kaç ay içerisinde tekrar saç oluştuğu gözlemlenmiştir. Erkek hastalarda kulağın önünde kalan sakalsız cilt bölümü daralır, sakalların çıkış yönü değişebilir. Bunlar ameliyatın doğal sonucudur.

6. Cilt sorunları: Cilt dokusunda değişiklik, kırmızılık, küçük yaralar, lekelenme, damarlarda belirginleşme oluşabilir. Kesi yapılan cilt bölgesinde beslenme bozukluğu ve cilt kaybı gelişebilir. Koyu renk cildi olan hastalarda, ameliyat yeri etrafındaki cilt rengi daha da koyulaşabilir (pigmentasyon); bu koyulaşma, uzun süre varlığını koruyabilir, kalıcı olabilir. Bu olumsuzluklarla nadiren karşılaşılmaktadır. Ameliyat sonrası oluşan morluklar genellikle (her hasta için farklı sürelerde kaybolsalar da) iki ya da üç haftada yok olurlar. Oluşan morluklar ve cildin değişen yeni kalınlığı nedeniyle ciltte hafif renk değişiklikleri görülebilir. İnce ciltli, açık tenli, zayıf insanların bu duruma daha yatkın olduğu bildirilmiştir. Bazı hastalarda, ameliyat öncesindeki gevşek ve bol cildin yerini gergin cilde bırakması sonucu ciltte hafif kepeklenmeler ve kuruma görülebilir.

7. Sinir Hasarı: Yüz kaslarının çalışmasını sağlayan sinirler hastalarda genellikle benzer bölgelerde bulunmalarına karşın bazen anatomik farklılıklar gösterebilirler. Yüz germe ameliyatı sırasında % 1’den daha az oranda yüz sinirlerinin hasarlandığı bildirilmiştir. Sinirin etkilendiği bölgeye bağlı olarak değişmekle birlikte; alnı kırıştırmakta güçlük, göz kapaklarında güçsüzlük, ağız köşesinde güçsüzlük oluşabilir. Yüz kaslarındaki güçsüzlüğün genellikle bir kaç ay içinde düzelmesi beklenir; ancak sinir hasarı kalıcı da olabilir. Bu durumda doktorunuz fayda göreceğinizi düşünürse hasarlanan sinirin tamir edilmesi amacıyla ikinci bir ameliyat önerebilir.

8. Ağrı ve uyuşma, karıncalaşma: Nadiren kulak memesi ve kulak etrafında karıncalaşma, keçeleşme, histe azalma, veya uyuşma hissi görülebilir. Ameliyat sonrasında ciddi ağrılara çok ender olarak rastlanır. Böyle bir durumda doktorunuza mutlaka haber vermeniz gerekir.

9. Anormal iyileşme dokusu (keloid) gelişimi: Bazı kişilerde deri yaralanmaları veya cerrahi bir işlem sonrasında yara derisinde pembe, kirmizi veya ten renkli, düzensiz yumru görünümünde sert, elastik kivamli bir anormal iyileşme dokusu gelişebilir. Bu dokuya keloid ismi verilir. Daha çok zenci ırkta görülmekle beraber, cilt teni çok koyu olan hastalarda ve aşırı duyarlılığı bulunan açık tenli hastalarda oluşabileceği bildirilmiştir. Keloid gelişmesi durumunda, ilaç enjeksiyonları veya ek cerrahi işlemlerin uygulanması gerekebilir.

10. Yara izi (skar): Her türlü cerrahi müdahale sonrası, az veya çok, mutlaka bir iz kalır. Kesi yerlerinin uygun şekilde belirlenmesi, uygun dikiş materyallerinin seçilmesi ve uygun dikiş tekniğinin kullanılması gibi yöntemlerle, yaranın en az iz kalacak şekilde iyileşmesi sağlanmaya çalışılır. Ancak yine de normal bir yara iyileşmesi, burun tabanında gözle görülür bir iz bırakabilir. Keloid gelişminde olduğu gibi, bu izin kalması bir doktor hatası değildir; cilt tipinizle ilgilidir.

11. Kesi yerlerinin ayrılması: Dikişlerin alınmasından sonra tam iyileşmemeye bağlı olarak hemen yada bir kaç gün içinde yara dudaklarının birbirinden ayrılmasıdır. Genel sağlık sorunları olan ve özellike yoğun miktarda sigara içen hastalarda daha sık rastlanılır. Doktorunuza mutlaka bildirmeniz gerekmektedir, basit bir müdahale ile tekrar yara dudakları birleştirilir.

12. Çene altında düzensizlikler: Çene altındaki yağ dokusu alınan hastalarda, cildin alttaki derin dokuların üzerine tekrar oturması sonucu deri çizgilerinde ve çene hattında hafif bir düzensizlik kalabilir.

13. Fazla deri katlantıları (Dog Ear): Yüz germe sonrasında açığa çıkan deri fazlalıkları, genellikle kıvrıntılı bölgelerde hafif kabarıklıklar yaratabilir. Bu kabarıklıklar zamanla hastaların çoğunda kaybolur ancak kaybolmadığı durumlarda basit müdahaleler ile düzeltilebilir.

14. Yüzde asimetriler: Yüz germe ameliyatı sonrasında, küçük bir bölgede olan ve ancak dikkatli bakıldığında fark edilebilen asimetrilerden, daha büyük bölgeleri kapsayan ve kolaylıkla fark edilebilen asimetrilere kadar, değişik şekillerde orantısızlıklar gelişebileceği nadiren de olsa bildirilmiştir. Genellikle hastanın yüzünde ameliyat öncesi var olan asimetrilerin ameliyat sonrasında daha belirgin hale gelmiş olduğu saptanmıştır. Genel bir kaide olarak hiç bir sağlıklı insanın yüzünün bir yarısı diğer yarısıyla tam olarak simetrik değildir. Mutlak simetrinin yapısal olarak mevcut olmadığı ve ameliyat sonrasında da beklenmemesi gerektiği bilinmelidir. Ameliyat öncesindeki görüşmelerde yüzünüzün analizi yapılırken doktorunuzdan kendi özellikleriniz hakkında detaylı bilgiler almayı unutmayınız.

15. Kulak memesi görünüm bozukluğu: Kulak memesi çok fazla sarkmış veya uzamış olan hastaların bazılarında, kulak memesi ameliyattan sonra cilde yapışık bir görünüm alabilir. Çok ender görülen bu durum küçük bir ek müdahale ile düzeltilebilir.

16. İkinci bir ameliyat: İstenilen sonucun elde edilememesi, düzensizliklerin, çöküklüklerin gelişmesi, asimetriler gibi nedenlerle ikinci bir estetik ameliyat gerekebilir. Yukarıda belirtilen istenmeyen durumlarla karşılaşılması halinde de ek cerrahi işlemler ve ameliyatlar gerekebilir.

Estetik ameliyatların hemen hepsinde olduğu gibi, yüz germe ameliyatından sonra da, bir takım düzeltici işlemler gerekebilir. Ameliyattan sonra bir komplikasyon veya düzeltilmesi gereken bir durumun ortaya çıkması halinde, düzeltici işlemler için genellikle 6-12 ay beklemek gerekmektedir. Bu süre, ameliyat sonrasında oluşan ödem ve şişliklerin ortadan kalkması, doku iyileşmesinin tamamlanması ve nihai sonucun daha net ve doğru şekilde değerlendirilmesi için gereklidir.

Basit düzeltici müdahaleler için, doktorunuz sizden işlem ücreti talep etmeyecektir. Bununla birlikte doktorunuzun bağlı bulunduğu kurum, ameliyathane kullanım ücreti, yatak ücreti, ameliyatta kullanılan sarf malzemesi veya özel malzeme ücreti vb. başlıklar altındaki ücretleri sizden talep edebilir.

Aklınıza gelen bütün soruları lütfen çekinmeden doktorunuza sorunuz.